photo mbs-1.gif  photo mbs-1.gif  photo mbs-1.gif
Agama (Islam) tidak mungkin tegak (jaya) kecuali dengan al-Kitab (Al-Qur'an), al-Mizan (timbangan keadilan) dan al-Hadid (kekuatan besi). Kitab adalah yang memberi petunjuk, sedangkan besilah yang menolongnya. Dengan al-Kitab, tegaklah ilmu dan agama. Dengan al-Mizan hak-hak harta dapat ditunaikan. Dan dengan al-Hadid hukum pidana Islam dapat ditegakkan.(Majmu al-Fatawa : 25/365)

Sunday, January 16, 2011

DEMI MASA

وَالعَصرِ ﴿١﴾

إِنَّ الإِنسٰنَ لَفى خُسرٍ ﴿٢﴾

إِلَّا الَّذينَ ءامَنوا وَعَمِلُوا الصّٰلِحٰتِ وَتَواصَوا بِالحَقِّ وَتَواصَوا بِالصَّبرِ ﴿٣﴾


Demi Masa!

Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -

Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta kesabaran.[al-'asr, 103:1-3]Muqaddimah:

Surat Al-'Asr terdiri atas 3 ayat, termasuk golongan surah-surah Makkiyyah, diturunkan sesudah surah Ash-Sharh (Alam Nasyrah). Dinamai Al-'Asr (masa) diambil dari perkataan Al-'Asr yang terdapat pada ayat pertama surah ini.

Pokok-pokok isinya:
Semua manusia berada dalam keadaan rugi apabila tidak mengisi waktunya dengan perbuatan-perbuatan baik.Penutup:

Surah ini menerangkan bahawa manusia yang tidak dapat menggunakan masanya dengan sebaik-baiknya termasuk golongan yang rugi.

HUBUNGAN SURAH AL-'ASR DENGAN SURAH AL-HUMAZAH

Pada surah Al-'Asr Allah menerangkan sifat-sifat orang yang tidak rugi, sedang dalam surah Al-Humazah Allah menerangkan beberapa sifat orang yang selalu rugi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...